Itse otettuun passikuvaan oikea meikki 

passikuva meikki

Älypuhelimien aikakaudella kaikki osaavat ottaa hienon selfien, mutta passikuvan ottaminen ei aivan joka pojalta tai tytöltä onnistukaan. Se on vaikeata, koska passikuvassa on paljon säännöksiä, joita noudattamatta jättämällä saa varmasti hylätyn passikuvan. Toinen puoli asiassa on se, että passikuva tai ajokorttikuva on usein se, jossa ihminen näyttää kuin rikolliselta. Moni haluaisi että passikuva onnistuisi kerralla. Siihen auttaa täydellinen passikuva meikki.  

Tämä artikkeli kertoo muutamia lyhyitä vinkkejä, joita noudattamalla kasvoissasi ei ainakaan pitäisi olla mitään vikaa. Lopputulos riippuu enää kuvaajan ammattitaidosta. 

Hemmottele kasvojasi ja valitse oikea sävy puuteriin

Ihon hemmottelu kannattaa aloittaa viimeistään edeltävänä päivänä kuvausta. Kuorinta ja kosteutus on tärkeää. Samoin rasvoittumisen ennaltaehkäisy. Siihen auttaa hyvä puuteri ja mattapintainen meikkivoide. Passikuvaan ei kannata laittaa kirkkaita värejä kuten poskipunaa, vaan muista käyttää häivyttämistä. 

Salamavalo voi saada ihosi näyttämään liian vaalealta, joten meikin sävy tulee valita sen mukaan. Omaa ihon sävyäsi puolet tai yhden kerran tummempi neutraali puuteri on hyvä luonnolliseen rajaukseen. Hohtava puuteri taas voi lisätä kiiltoa, joka ei ole hyvä kuvassa. Käytä neutraaleja sävyjä silmiin ja huuliin kaiken varalta.  

Vaikka ei liitykään meikkiin, niin hiukset on hyvä pitää alhaalla. Jos sidot ne kovin ylös, pääsi voi näyttää oudolta kuvassa. Joskus kuitenkin kuvaajat haluavat nähdä kuvattavan korvat ja kaulan, jos hiukset peittävät niitä liikaa. Jos haluat varmistua että hiukset ovat kunnossa, varaa aika kampaajalle ennen passikuvausta. Älä kuitenkaan innostu kokeilemaan jotain uutta väriä viime hetken mielijohteesta, koska sillä saattaa olla esimerkiksi mustavalkokuvassa ikävä efekti. Vaatteet puolestaan saavat olla hyvin simppelit. 

Muista myös se, että digitaalinen meikki ei ole sallittua passikuvissa joka tarkoittaa sitä, että kuvaa ei saa editoida. Tästä lisää myöhemmin.

Otatko itse passikuvan tai kaverisi? 

Jos päädyt itse ottamaan ajastimen kanssa kuvan tai jos kaverisi ottaa kuvan sinusta, muista säännöt, joista ei sovi livetä. Tässä muutamia vinkkejä, jotta passikuvasi varmasti onnistuu. 

Seiso valkoisen taustan edessä. Jos sinulla ei ole valkoisia seiniä, yritä hankkia vaikkapa isokokoinen valkoinen paperi (esimerkiksi koko A1 tai A2), jonka voit teipata seinälle niin etteivät reunat ja teippi näy kuvan alueella. Kuvaa ei saa muuttaa digitaalisesti, joten pyri ottamaan kuva niin ettei sitä tarvitse editoida. 

Parhaimman valon saat luonnonvalosta ja kohtuullisen kirkkaana päivänä. Suora auringonvalo ei ole kuitenkaan hyväksi kuvalle, sillä se tekee varjoja ja kovin kirkas valo saattaa “palaa” kamerassa. Salaman käyttäminen on suositeltavaa, jos sellainen löytyy varustuksesta. Joka tapauksessa kuvan rajaus on tärkeää jo kuvausvaiheessa. Ja vielä kerran – joko ajastimella tai jonkun toisen ottamana. 

Selfie ei kelpaa passikuvaksi ja siihen olemassa oikein hyvä syy

Selfie ei kelpaa passikuvaksi, sillä vaikka kättäsi ei kuvassa näkyisikään, kasvosi suhteet muuttuvat selfieissä niin että niitä ei hyväksytä. Siinä ei siis olla optisia vääristymiä – tai muitakaan vääristymiä –  jotka muuttavat valokuvan ja kuvattavan mittasuhteita. 

Kuvassa pään koko ja asento mitataan pään latvasta leukaan. Muista myös se, että hiuksia ei oteta huomioon pään koossa eikä miehillä myöskään partaa. 

Passikuvassa on myös monia muita määräyksiä. Se saa olla enintään kuusi kuukautta vanha. Valokuvan pitää olla terävä ja kasvojen tarkennettu kauttaaltaan. Se ei saa myöskään olla rakeinen tai epätarkka (esim. sumea jostain kohdasta kasvoja). Syväterävyys tulee ulottua korvista aina nenänpäähän.