Rivitalon terassi uuteen nousuun

rivitalon terassi

Oletko koskaan halunnut sisustaa pientä terassitilaasi etkä ole tiennyt, miten hyödyntää tilaa parhaalla mahdollisella tavalla? Saatat asua asunnossa, jossa on vain vähän ulkotilaa ja voi olla että sinulla on rivitalon terassi jäänyt käyttämättä ja hyödyntämättä nimenomaan terassina, ja siitä on tullut enemmänkin varasto. Sille kannattaa tehdä jotain. 

Tämä artikkeli kertoo kansantajuisilla vinkeillä, kuinka pääset haluttuun lopputulokseen ilman että joudut henkilökohtaiseen konkurssiin. Usko pois!

Budjetti kuntoon ennen kauppaan menoa 

Ensinnäkin – tee budjetti ennen ostoksia. Valitse elementtejä, jotka ovat monipuolisia käyttää ja helppo tuunata. Käytä kotisi sisustustarvikkeita uudelleen äläkä heitä niitä pois. Kun suunnittelet tilaa, haluat todennäköisesti sen toimivan useassa tarkoituksessa. On järkevää, että tila mukautuu erilaisiin tarpeisiin, erilaisiin vieraisiin ja vieraiden määrään sekä  toimintoihin. Tässä on kaksi tärkeää vinkkiä: 

  • Valitse huonekalut, joita voidaan käyttää eri tarkoituksissa
  • Valitse kalusteet, joita on helppo liikuttaa 

Älä siis tunge tilaan liikaa suuria huonekaluja. Hyödynnä kulmia ja pintoja mahdollisimman paljon. Pohdi, tarvitsetko verhojen lisäämistä yksityisyyden luomiseksi.

Lisää riittävästi istuimapaikkoja, jotta tila tuntuu kohteelta, jonne perheenjäsenet haluavat kokoontua ja seurustella. Sopiva valaistus voi saada tilan tuntumaan suuremmalta. Valaistuksessa kannattaa käyttää ulkoilmaan sopivia valoja tunnelman luomiseen. Kerrokset lisäävät ulottuvuuksia ja tekevät terassista kodikkaan ja tyylikkään. Hyvä ohjenuora on myös se, että tyylin tulisi jäljitellä kodin sisätiloja.   

Löydä tasapaino huonekalujen määrässä ja väljyydessä

Rivitalon terassi saattaa olla ainoa ulkotilasi. Siksi siitä pitää pitää huolta. On järkevää hyödyntää terassin jokaista osaa, mutta sitä ei saa kuitenkaan ahtaa täyteen. Tärkeintä on tasapainon löytäminen. Tässä helpottaa se, että mittaat tilasi sekä huonekalut, joita olet harkitsemassa etukäteen. Näin saat selville että mahtuuko huonekalu ylipäätään tai onko se liian suuri tilan kokoa ajatellen. 

Rivitalon terassiin on järkevää myös hahmotella pohjapiirustussuunnitelma. Suunnitelmassa voit sijoittaa huonekalut ja istuimet terassin reunoille. Jätä keskelle tilaa, sillä siihen voivat mennä vaikkapa sohvapöytä ja matto/matot. Varmista, että sinulla on riittävästi lattiatilaa, jotta voit samalla helposti liikkua eri puolelta toiselle. Liikuteltavat huonekalut ovat järkeviä, jos haluaa kokeilla terassin sisustusta useammin kuin kerran. Ei ole lainkaan huono idea siirrellä huonekaluja muutenkaan aika ajoin, eikä minkään tarvitse olla pysyvää.  

Siivoa, puunaa, tyhjennä ja pyyhi ennen kuin teet mitään muuta

Ennen kuin rivitalon terassi saa uuden ilmeen, tulee tehdä kunnon siivous ja tehdä asiat oikeassa järjestyksessä. Tässä esimerkkejä:

  • poista edelliset huonekalut ja sisustustarvikkeet terassilta
  • pese, lakaise ja/tai imuroi terassin lattia sekä pyyhi pölyt (ja pese ikkunat!)
  • sitten sijoita ulkotiloihin suunnattu matto, joka lisää viihtyisyyttä. Se saa jo itsessään terassin tuntumaan ulkohuoneelta. Hyvä matto sitoo huoneen yhteen. 
  • sijoita seuraavaksi huonekalut
  • lopuksi sitten kaikki muu, kuten kasvit, tyynyt, valaisimet jne.

Rivitalon terassi voi olla sinulle tai perheellesi oma tila, jonne vetäytyä rauhaan ja rentoutua. Se toimii myös parhaimmillaan hyvin pienten lasten leikkipaikkana, varsinkin jos kyseessä on katettu terassi, etteivät pienimmät pääse karkumatkalle. Jos siis terassisi on käyttämättä tai vain varastointikäytössä, kannattaa laittaa hihat heilumaan, tyhjentää ja puhdistaa se sekä sisustaa se uutta käyttöä varten. Voi hyvinkin olla, että siitä tulee kodin suosituin huone tai tila. Mikä tärkeintä, eivät sisustusvinkit terassille kolkuttele kukkaroakaan kovin pahasti, sillä kierrättämällä pystyy välttämään pahimmat konkurssit. Toivottavasti rivitalon terassi saa uuden ilmeen ja vinkeistä oli hyötyä.