Aitan tai mökin sisustuksessa vanha ja sekamelska ovat kodikkaita

aitta sisustus

Aitan sisustamisessa kannattaa ottaa mallia rennosta kesämökin sisustuksesta. Tälle tyylille on oma termikin rapakon takana, nimittäin cottage style eli mökkityyli. Aitat ja mökit ovat kuitenkin tarkoitettu asuttavaksi, mutta niissä käytetään usein kierrätettyjä, kirpputoreilta hankittuja tai muualla tarpeettomaksi jääneitä huonekaluja. 

Aitta sisustus -tyyli tarkoittaakin sitä, että eri huonekalujen ja muiden elementtien ei tarvitse sopia yhteen toistensa kanssa. Kokonaisuus on tästä huolimatta tai ehkä juuri sen vuoksi viihtyisä, ja omalla tavallaan myös viehättävä. Aitan huonekalut voidaan toki maalata, jotta ne sopivat sisustukseen vieläkin paremmin – jos maalaamiselle on tarvetta ylipäätään.    

Yksinkertaisuutta ja nostalgiaa 

Mökkityyli pyörii useimmiten yhden pääelementin ympärillä: yksinkertaisuuden. Sopiva  määrä rihkamaa ja tekstuureja tuo mökkiin tai aittaan kaivattua nostalgiaa.  Vintage- ja tee-se-itse -huonekalut ovat omassa elementissään ja niitä ympäröi kotitekoinen ja luonnollinen sekamelska. 

Cottage style -sisustus voi myös tarkoittaa sitä että elementtejä mukautetaan usein käyttötarkoituksesta toiseen. Penkistä voidaan tehdä sohvapöytä – tai oikeammin sitä ei tarvitse edes tehdä, vaan se siirretään paikoilleen jotta se toimii sohvapöytänä. Keittiön pöytää voidaan käyttää jossakin toisessa tarkoituksessa, kuten työpöytänä.  

Lattiat voivat olla vinoja ja epätäydellisiä

Aitassa lattiat voivat olla epätäydellisiä eikä niitä tarvitsekaan muuttaa sellaisiksi, mihin olemme kotonamme tottuneet. Puulattiat aitassa ovat hienon näköisiä, jos ne saadaan näyttämään vanhalta. Puulattiat voidaan myös maalata sopivalla värillä. Lattialle voidaan asetella vaikkapa punottuja mattoja, jolloin ilmeestä tulee heti kodikkaampi ja onhan se jaloillekin mukavampaa astua pehmeälle pinnalle. Matot saavat olla todellakin vintagea, sillä se on aitta sisustus -tyylille muutenkin ominaista. 

Jos aitassa on ikkunoita, kannattaa niihin laittaa pitsiverhoja, jotta ne näyttäisivät ilmavammilta. Muita kankaita joita aitassa voidaan käyttää ovat erilaiset kankaat verhoiluihin, verhoihin, pöytäliinaksi, tyynynpäällisinä ja niin edelleen. Erilaiset kuosit soveltuvat aitassa hyvin yhteen, vaikka et voisi kuvitellakaan käyttäväsi tätä muualla. Heittopeitot kuuluvat niin mökin kuin aitan sisustukseen olennaisena osana. Niiden alle on mukava kääriytyä. 

Jotkut haluavat kuitenkin mökkiinsä tai aittaan jonkin teeman sisustukseen, eivätkä niinkään pidä kaikkea mahdollista yhdistelevästä ilmeestä. Jos aitassa on veistettyjä puisia huonekaluja, voidaan niiden seuraksi liittää vihreitä, ruosteen värisiä tai kultaisen sävyisiä elementtejä. Tämä tuo ikäänkuin metsän värit aitan sisustukseen. Jos mökki tai aitta on rannalla, siellä voi toimia sinisen ja beigen yhdistelmä. 

Outoja esineitä keskipisteeksi vaikkapa kirppareilta

Aitassa ja mökissä katseenvangitsijana ja elementtinä toimivat myös oudot esineet. Niitä löytyy esimerkiksi kirppareilta. Erilaiset vanhat lautaset, instrumentit, taideteokset (esimerkiksi ite-taide) ja monet muut sopivat aitassa tai mökissä keskipisteeksi. Kannattaa myös vilkaista isovanhempien varastot ja ullakot, jos sieltä löytyisi jotain vanhaa ja vinksahtanutta. 

 Aitassa sisustukseen kuuluu myös valaistus olennaisena osana. Erilaisista vanhoista esineistä voidaan tehdä valaisimia – muun muassa vanhat vadit, maljakot ja kannut ovat hienoja valaisimia tai lampun varjostimia. Yleensä tähän ei tarvitse kuin sopivan kokoisen poran, jotta sähköjohdon saa menemään esineestä läpi. Jos olet epävarma, kysy apua sähköliikkeestä. 

Cottage style tarkoittaa pääpiirteittäin sitä, että siinä yhdistyvät mukava sisustus, raikkaat värit ja luonnon elementit. Tälle tyylille ei ole oikeita tai vääriä keinoja, joten periaatteessa mitä vain voi tehdä sekoittelemalla vanhaa sisustusta ja erilaisia kuoseja. Tällä tyylillä saa kuitenkin tehtyä lämmintä ja kutsuvaa ilmettä, joka toimii aina. Mökkityyli tai aitta sisustus ei saa kuitenkaan olla liian mietitty, vaan se tulee syntyä luontevasti.