Kotitoimiston valaistuksen säätämisvinkkejä

led valonauha

Kun työskentelet kotitoimistossa, on valaistus erityisen tärkeää työn tuottavuuden ja sen laadun kannalta. Sekä tietenkin myös oman jaksamisesi kannalta. Huono toimistovalaistus voi nimittäin vähentää energiaa, heikentää mielialaa, aiheuttaa silmien rasitusta ja päänsärkyä. Nämä kaikki vaikuttavat luonnollisesti myös työkykyyn ja sen tehokkuuteen.

Jos kotitoimistossa ei ole paljoa tai ei lainkaan luonnonvaloa, ovat laadukkaat keinovalot tärkeitä. Yleisvalaistus ei riitä työntekoon ja tämä on yleisin virhe, sillä monet ajattelevat sen riittävän. Yleisvalaistusta ei ole tarkoitettu työn tekemiseen vaan sitä varten että muut päivittäiset tehtävät pystytään tekemään.

Valoa epäsuorasti, eikä häikäisevästi silmiin

Ylhäältä tulevat valot tulisivat tulla epäsuorasti työpisteelle ja ne eivät saisi häikäistä suoraan. Lampunvarjostimet auttavat hajottamaan kovaa valoa. Tarkoituksena on kuitenkin se, että koko tila valaistaan, mutta samaan aikaan ei tulisi olla liiallista häikäisyä, kontrastia ja liikoja varjoja. 

Tietokonetyöskentelyä, paperitöitä ja muita keskittymistä vaativia tehtäviä varten kannattaa valita valonlähde, joka on tarkoitettu sitä varten, mitä olet kulloinkin tekemässä. Säädettävä pöytävalaisin voi olla ratkaisu tällaisia töitä varten, jolloin se tukee ko. työn tekemistä. Jos kotitoimistossa on eri pisteitä eri tehtäviä varten, tulee niillä kaikilla olla oma työpistevalaisin. Jos etsit sopivaa hankintapaikkaa, annamme ilmaisen vinkin: osta valaisimet netistä täältä.

Jos sinun itsesi takana on jokin valonlähde, joka heijastuu näyttöön, on aina hyvin ärsyttävä. Varjojen välttäminen on myös tärkeää ja niitä voivat jotkin työpistevalaisimet aiheuttaa. Sinusta itsestäsikin voi tulla varjoja työpisteellesi, jos lamppu on suunnattu huonosti. Ja muista ikkunoista tuleva häikäisy tai varjot, jotka ovat nekin ikäviä.

Luonnonvalo on hyödyllistä

Luonnonvalo on muuten kyllä erinomainen hyötyvalo. Auringonvalo itsessään voi lämpimänä valaistuksena auttaa työpistettä, mutta suora auringonvalo on sekin huono, koska se takuuvarmasti aiheuttaa häikäisyä, erityisesti keskipäivän aikaan – ja riippuen ikkunoiden sijainnista myös aamulla tai iltasella.

Luonnonvalon tulisi olla työtasojen edessä tai vieressä. Näin häikäisy vähenee. Työpisteen sijoittaminen sellaiseen ilmansuuntaa, jossa auringonvalo ei aiheuta varjoa missään vaiheessa päivää, on myös hyvä ratkaisu ja vaihtoehto. Aurinkosuojiakin on saatavilla, jotka eivät kuitenkaan vähennä valoa liikaa. Vanhan liiton kaihtimet ja varjostimet voivat toimia joskus yllättävänkin hyvin.

Yleisvalon lisäksi kotitoimistossa on siis useimmiten työpistevalaistus, joten suurin osa tiloista on niiden avulla valaistu. Joskus on järkevää harkita korostuvalaistusta, jolla kotitoimistoon saadaan luonnetta aikaiseksi, ainakin visuaalisessa mielessä. Toimistosta tulee näin huomattavasti kiintoisampi ja parhaimmillaan viihtyisämpi. Koska onhan totta että työpisteessä tulisi myös viihtyä. Siksi korostusvalaistus voi kiinnittää hienosti huomion huoneen esineisiin tai muihin elementteihin. Koristeelliset valaisimet, kuten seinävalaisimet, voivat tarjota visuaalista vetovoimaa kotitoimistoosi.

Huolehdi silmien terveydestä

Toimistosi työpöytä- ja tuoliasetelma on toki tärkeä visuaalisesti, mutta kuten alussa jos mainitsimme – sinun tulee huolehtia myös silmiesi terveydestä ja toimistokyvystä. Toimiston valaistuksella voi olla paljon vaikutusta – joko hyvää tai huonoa  – terveyteesi. Esimerkiksi liian kova loisteputkivalo voi rasittaa silmiä. Se voi myös aiheuttaa migreeniä, jos sellaiseen on taipumusta.

Moni on unohtanut näinä päivinä, että hämärä valaistus voi olla sekin varsin huono. Myös hämärä valaistus voi aiheuttaa silmien rasitusta ja kovaa päänsärkyä. On toki mielipidekysymys ja makuasia, mutta pimeä toimisto voi olla ahdistava. Joskus ne näyttävät TV:n poliisisarjoissa varsin cooleilta, mutta ei sellaisissa pysty työskentelemään oikeasti kovin kauaa ilman silmien rasitusta. 

Älä siis ajattele että kotitoimistosi on valmis siinä vaiheessa kun olet saanut siihen sähköpöydän. Valaistusta tarvitaan aivan yhtä paljon, jotta voisit tehdä työn mielekkäästi ja tehokkaasti, sekä laadullisesti korkeatasoisesti.